2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NYT: legyen vége a komédiának, tárgyaljon az USA Iránnal

2007. augusztus 17. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Átfogó tárgyalásokat kellene kezdenie Iránnal az Egyesült Államoknak - írta a csütörtöki The New York Times, amely "komédiázásnak" nevezte, hogy Washington terrorista szervezetté nyilvánítaná az iráni Forradalmi Gárdát.

Az Irán jelentette veszély komoly, amelyre Amerikának komoly politikával kellene válaszolnia, nem holmi komédiázással - fogalmazott a liberális újság.

Az amerikai kormány úgy döntött, hogy terrorszervezetnek nyilvánítja az iráni Forradalmi Gárdát, az iráni haderő 125 ezer fős elitalakulatát - jelentette előző nap a The Washington Post.

A New York-i lap szerint a washingtoni külügyminisztérium által javasolt új besorolás "amatőr húzás", amely csak a figyelem elterelésére szolgál. A lap úgy látja, Washingtonnak minden fontos témára kiterjedő egyeztetéseket kellene kezdenie Teheránnal, amit fokozódó nemzetközi gazdasági nyomás kísérne.

Napirendre kellene tűzni Irán valódi vagy vélt veszélyes tevékenységeit; tárgyalni kellene nukleáris törekvéseiről, iraki beavatkozásáról, a libanoni Hezbollahnak szállított rakétákról, továbbá arról, hogy állítólag fegyverekkel segíti az afganisztáni tálib mozgalmat.

Az egyeztetéseken szót kellene ejteni Irán biztonsági aggodalmairól is, világossá kellene tenni, hogy Teherán kiléphet a diplomáciai elszigeteltségből, amennyiben "javít magatartásán".

A lap szerint a washingtoni külügyminisztérium javaslata valószínűleg a katonai csapásmérésért lobbizó konfliktuskereső kormányzati héják éhségének csillapítását szolgálja. A Forradalmi Gárda terrorszervezetté nyilvánítása azonban "tompa fegyver".

A listára kerülés gazdasági szankciókat jelentene a gárda vezetői és a velük kereskedő amerikai vállalatok ellen, ez azonban aligha okozna fájdalmat Iránnak, amelynek szinte nincs is közvetlen kereskedelmi kapcsolata az Egyesült Államokkal.

Az újság emlékeztetett arra, hogy amerikai diplomaták kelletlen módon egyeztetéseket folytatnak Bagdadban iráni "kollégáikkal", legutóbb a múlt héten került sor ilyen találkozóra. Ezek a találkozók azonban üres szóváltások, amelyek során a panaszok felsorolásán kívül fel sem merül a valódi megoldás lehetősége. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS