2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberevés: Pápua bocsánatot kér Fidzsitől

2007. augusztus 16. 17:48, utolsó frissítés: 17:48

Hivatalosan bocsánatot kért a Fidzsi-szigeteki Köztársaságtól Pápua Új-Guinea, amiért egy bennszülött törzs tagjai 132 éve felfaltak négy fidzsi-szigeteki hittérítőt.

"Országom polgárai mély meghatottsággal fogadják el az önök bocsánatkérését, és nagy örömmel nyugtázzák, hogy végre vége az évszázados viszálynak" - mondta Ratu Isoa Tikoca, a Fidzsi-szigetek képviselője a Rabaulban rendezett megbékélési ceremónián több ezer résztvevő előtt.

Az eset a gyarmatosítás idején, 1875-ben történt. Egy metodista misszió terjesztette a hitet az őslakók között, és áprilisban a tolai törzs tagjai elraboltak egy fidzsi származású lelkészt és három tanárt. A foglyokat megölték és megették.

A misszió brit vezetője, George Brown bosszúhadjáratot szervezett. Katonái több falut porig égettek és számos kannibált felkoncoltak. Az akció miatt a metodista egyház tiltakozott és perbe fogta Brownt, de a brit gyarmati hatóság az összes vádpont alól felmentette.

A két óceániai állam alig harminc éve létezik: a Fidzsi-szigetek 1970-ben nyerte el a függetlenséget Nagy-Britanniától, Pápua Új-Guinea pedig 1975-ben kapott önállóságot az ausztrál kormánytól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS