2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barátságról szerződött a Sanghaji Együttműködési Szervezet

2007. augusztus 16. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

A hat államot tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcsértekezletén a hosszú távú jószomszédságról, barátságról és együttműködésről szóló szerződést, politikai deklarációt és számos más dokumentumot írtak alá a résztvevők a kirgizisztáni Biskekben.

Vlagyimir Putyin elnök Oroszország, Kína, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán, illetve a megfigyelői minőségben résztvevő India, Irán, Mongólia és Pakisztán, továbbá a vendégként jelen lévő Afganisztán és Türkmenisztán vezetői előtt hangsúlyozta: az aláírt szerződés rendkívüli jelentőségű, amennyiben jó alapot ad a szervezet tagállamainak további együttműködéséhez és meghatározza annak fő irányait.

Hasonlóan nyilatkozott Hu Csin-tao (Hu Jin-tao) kínai államfő. Mint mondta, az aláírt szerződés minőségileg új szintre emeli a tagállamok együttműködését, és nagyban elősegíti egy igazságos világrend kialakulását.

A tanácskozáson megfigyelőként részt vevő Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő felszólalásában élesen bírálta a rakétaelhárító berendezések közép-európai elhelyezésére vonatkozó amerikai terveket, és hangsúlyozta, hogy azok veszélyt jelentenek Ázsia nagy részére s ezen belül a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaira nézve. Egyben kijelentette, hogy Irán kész megrendezni a szervezet olaj- és gázminisztereinek tanácskozását.

A tömörülés - amelynek egyik célja a közép-ázsiai amerikai törekvések megtorpedózása - sürgette a térséget fenyegető veszélyekre való közös reagálási mechanizmus kidolgozásának meggyorsítását.

A szervezet következő csúcsértekezletét 2009-ben Jekatyerinburgban tartják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS