2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lavrov: az EU-t túszul ejtette néhány új tagállam

2007. augusztus 16. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Az Európai Unió túszává lett néhány olyan új tagállamának, amely történelmi revansot akar Oroszországgal szemben - vélekedik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Oroszország a globális politikában című folyóiratban megjelent cikkében.

"Európát az az abszurd helyzet fenyegeti, hogy kénytelen saját szétverését finanszírozni, amennyiben nem képes hatni néhány új tagállama álláspontjára, amelyet áthat a törekvés, hogy úgymond megállítsák Oroszországot és valamiféle történelmi revansot vegyenek rajta" – írta Lavrov.

Meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Unió és az európai politika mai problémái összességükben nem oldhatók meg az Oroszországhoz fűződő konstruktív és a jövőbe mutató, a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatok nélkül, amelyek az Egyesült Államok érdekeinek is megfelelnek - fejtette ki.

Arról is szólt, hogy a NATO - ellentétben Moszkvának tett ígéreteivel - tovább bővül, s a bővítést a demokrácia terjesztésének szükségességével indokolja, noha ez a magyarázat csak a naivakat elégíti ki.

"A NATO-tagság mint valamiféle belépő a demokratikus államok klubjába ma már a FÁK tagállamai számára is felmerül, de annak, hogy egy-egy állam kiállja-e a demokratikus voltát firtató tesztet, csupán egyetlen kritériumát vizsgálják, nevezetesen azt, hogy kész-e egy idegen politika farvizén haladni" – írta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS