2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy orosz skinheadszervezet "katonai szárnya" vállalta magára a tádzsik és dagesztáni fiatal kivégzését

2007. augusztus 15. 12:57, utolsó frissítés: 12:58

Az orosz Nemzetiszocialista Közösség (NSZO) elnevezésű ismert orosz skinhead-szervezet katonai szárnyának nevezik magukat annak a kedden a világhálóra került videónak a szerzői, amelyen egy tádzsik és egy dagesztáni fiatalamber kegyetlen kivégzése látható.

A szerzők a világhálón jelentkeztek azzal, hogy az NSZO önállóan tevékenykedő részeként "megkezdik a fegyveres harcot a fekete gyarmatlakók ellen", és követelik "a kaukázusiak és ázsiaiak kitelepítését Oroszország területéről", továbbá az Oroszországban elítélt nemzetiszocialisták szabadon engedését.

Az NSZO eddig főleg nacionalista gyűlések és menetek szervezéséről és a melegfelvonulások szétveréséről volt ismert, no meg arról, hogy vezetőjét, Dmitrij Rumjancevet jelölte Oroszország elnökének tisztségére.

Az ügyben az orosz belügyminisztérium cyberbűnözéssel foglalkozó különleges osztálya nyomoz. Az illetékes sajtótitkár elmondta: mivel a gyilkosságot bemutató felvétel külföldön bejegyzett honlapokon jelent meg, a nyomozók a megfelelő csatornákon az érintett országok illetékes szerveihez fordultak segítségért.

A Rosszijszkaja Gazeta belügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy létezik megállapodás több ország rendvédelmi szervei között az internet feletti ellenőrzésben való együttműködésről, s hogy ezt a megállapodást a legfejlettebb országokat és Oroszországot tömörítő G8 legutóbbi csúcsértekezletén megerősítették. A lap megemlíti, hogy az együttműködésben szintén résztvevő Egyesült Államok például igen szigorúan jár el, ha a világhálón gyermekpornográfia, illetve a faji diszkriminációra való felhívás jelenik meg, s az ilyesminek nem csupán a létrehozását, hanem még a megtekintését is büntethetőnek tekinti.

Oroszországban az ilyen cselekményekkel foglalkozó nyomozók gyakorlatilag jogi űrben mozognak, mivel a ma érvényes törvények az internet világát még nem szabályozzák, noha a belügyminisztérium folyamatosan hangoztatja a megfelelő jogszabályok kidolgozásának szükségességét.

Bár a törvények e területen még nem biztosítanak megfelelő lehetőségeket, egy-egy bűncselekmény esetében a rendőri szervek az érintett portálhoz, vagy tulajdonosához fordulnak, s rendszerint megkapnak minden segítséget, így általában az elkövetők nyomára tudnak jutni. Ezért most azt remélik, hogy meg fogják találni a kettős kivégzést bemutató video szerzőit.

A szakértők egyelőre nem jutottak egységes véleményre arról, valódi, vagy hamisított-e a felvétel, csupán arra mutattak rá, hogy kiváló minőségű, digitális technikával készült. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS