2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Giuliani szerint az USA-nak nem érdeke a palesztin állam létrehozása

2007. augusztus 15. 12:09, utolsó frissítés: 13:50

Az Egyesült Államoknak nem áll érdekében, hogy segítsen a palesztin állam létrehozásában - fejtette ki véleményét a Foreign Affairs című szakfolyóiratban Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere, aki a Republikánus Párton belül harcban áll az elnökjelöltségért.

Giuliani szerint ugyanis a leendő palesztin állam támogatást fog nyújtani a terrorizmusnak, és ezért az iszlamista terroristák által fenyegetett Egyesült Államoknak nem érdeke az önálló Palesztin megteremtése.

Palesztina csak abban az esetben nyerheti el az államiságot, ha megfelelően kormányozzák, valamint ha világos kötelezettséget vállal arra, hogy a terrorizmus ellen harcol, és hitet tesz amellett, hogy békében kíván élni Izraellel - fejtette ki írásában Giuliani.

A politikus azóta, hogy a tavalyi törvényhozási választások alapján a Hamász radikális palesztin szervezet került kormányra, úgy véli: a probléma voltaképpen nem a palesztin állam léte, hanem az, hogy hiányzik az a kormányzási színvonal, amelyet a Palesztin Hatóság képvisel.

Emellett Giuliani a folyóiratban megjelent cikkében kifejtette: túl nagy figyelem összpontosul a közel-keleti béketárgyalásokra, mert az izraeli-arab konfliktus újból és újból visszatérő problémakör, és mindig ugyanazok a kérdések vetődnek fel. Végezetül a volt polgármester azt jósolta, hogy a harc hosszú lesz "a radikális iszlám fasizmus" ellen. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS