2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izraeli katonák Gázában megöltek két palesztin fegyverest és két civilt

2007. augusztus 14. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Izraeli katonák megöltek két palesztin fegyverest és két civilt kedd hajnalban a Gázai övezetben végrehajtott akcióban - közölték palesztin forrásból.

Az övezet déli részére harckocsikon behatoló izraeli alakulat ellenállásba ütközött. A lövöldözésben négy palesztin - a Hamász radikális palesztin mozgalom katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kaszám Brigádoknak két fegyverese és két civil - életét vesztette, 13-an megsebesültek.

Egy palesztin milicista súlyosan megsebesült kedd hajnalban a Gázai övezet déli részén annak következtében, hogy az izraeli légierő csapást mért a térségre - közölték szemtanúk és kórházi források. Az izraeli hadsereg megerősítette a támadás tényét, és hangsúlyozta, hogy az milicista célpontok ellen irányult.

Az izraeli légierő gyakran hajt végre korlátozott méretű műveleteket a Gázai övezet ellen, hogy elejét vegye annak: a térségből rakétákat lőjenek ki izraeli településekre.

Tegnap a Hamász fegyvereseinek botokkal és puskatussal történt eddigi fellépései dacára a radikális iszlamista palesztin mozgalom mintegy 300 politikai ellenzője vonult Gáza város főterére, "Szabadságot akarunk!" jelszót skandálva. Miután a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és a vele szövetséges palesztin csoportok hétfőre nagygyűlést terveztek, a Gázai övezetet június óta ellenőrzése alatt tartó Hamász betiltott minden tüntetést és nyilvános gyülekezést. 300-an át tudták törni a milícia kordonját és 20 perces tüntetést tartottak.

A Hamász emberei őrizetbe vettek több tüntetőt, miközben elkobozták az eseményről tudósítani készülő fotóriporterek és operatőrök, köztük az AP hírügynökség munkatársának gépeit. A megmozdulás után szemtanúk szerint a szervezet egységei razziát tartottak a különböző gázai sajtóirodákban, a tüntetésről készült anyagok után kutatva. Az al-Arabíja műholdas hírcsatorna stábjától videokamerát és filmfelvételt egyaránt lefoglaltak.
(MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS