2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kényszerurbanizáció: áttelepítik a tibetieket a kínai hatóságok

2007. augusztus 14. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

Kína masszív tibeti urbanizációs és telepítési politikájáról közöl riportot a BBC on-line verziója. Az intézkedés


a tibeti lakosság 10%-át – vagyis 290 ezer személyt – érinti.

Egyesek jó lehetőséget látnak a városba költözésben, de elégedetlenkedők is akadnak. Emberjogi megfigyelők szerint a legfőbb gond az, hogy az ellenszegülést a kínai hatóságok keményen megtorolják; a modernizálás ürügyén végrehajtott kényszeráttelepítéssel kiveszik a döntést az emberek kezéből, megsértve ezzel a szabad költözéshez való jogot.

A Tibetet kormányzó Kína büszke arra, hogy az intézkedéssel modern szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé az elszigetelt közösségekbe, és egy év alatt 17,2%-kal növelte az egy főre eső tibeti GDP-t (amely így most 2,435 jüan, azaz 322 dollár). Ám ezzel


felszámolja a tradicionális tibeti életstílust

– figyelmeztetnek az intézkedés kritikusai. A növénytermesztésből megélő farmereknek ugyan többnyire előnyös a városba költözés, de a tibeti pásztornépnek egyáltalán nem az. A nomád élethez szokott emberek nagyon nehezen illeszkednek be városi környezetben.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet felszólította Kínát, hogy a pásztorok átköltöztetését függessze fel mindaddig, amíg a program hosszú távú hatásaival is tisztában lesznek. A szervezet megállapította, az áttelepítettek többsége képtelen elhelyezkedni a városi munkaerőpiacon, szakképzetlenként csak ideiglenes munkát tudnak vállani.

BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS