2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Hamász bármely erőnek ellenáll, amely be akar törni Gázába

2007. augusztus 13. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

A Hamász bármely erőnek, amely megkísérli azt, hogy betörjön a Gázai övezetbe, ellenáll - jelentette ki vasárnap a dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak az iszlamista palesztin szervezet egyik vezetője.

Mahmúd Zahar úgy vélte, hogy a Hamász fegyverei immár jobbak, mint azelőtt voltak, hogy a szervezet június 15-én ellenőrzése alá vonta az övezetet. "Ha valaki ránk akar ijeszteni, hát csak próbálja meg, majd megfizeti árát" - fogalmazott Zahar, aki leszögezte azt is: "nem engedjük meg, hogy amerikai döntés alapján idegen erő jelenjen meg (Gázában)".

A nyilatkozó élesen bírálta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, azt a véleményét hangoztatva, hogy Abbász bűnöket követett el a palesztin nép ellen. Abbász "a leggyengébb palesztin vezető, akit valaha is ismertem" - mondta Zahar.

Zahar egyben visszautasította az ellenlábas Fatah mozgalom követelését, hogy a Hamász kérjen bocsánatot Gáza megszállásáért. Szerinte azokért a bűnökért kellene bocsánatot kérni a palesztin néptől, amelyeket a Fatah, valamint az Abbász és Izrael közötti együttműködés okoz.

Pénteken egyébként Iszmáil Haníje menesztett palesztin kormányfő azt nyilatkozta, a Hamász iszlamista mozgalom nem akar rendőrállamot létrehozni a Gázai övezetben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "szükség van egy erős hatalomra, amely képes érvényt szerezni a jognak, és amelyre a világon minden nép áhítozik". Úgy vélekedett, hogy ez a cél a Hamász hatalomátvételével megvalósult. Ismét megerősítette, hogy híve a megállapodásnak a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalommal "a nemzeti egység alapján". (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS