2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Slota: börtönbüntetést Trianon és a Benes-dekrétumok megkérdőjelezőinek!

2007. augusztus 10. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenességéről ismert elnöke csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: pártja olyan törvény előkészítésén dolgozik, amelynek alapján a trianoni békeszerződés és a Benes-dekrétumok hatályának megkérdőjelezőit büntetőjogilag felelősségre lehet majd vonni és bírói ítélettel börtönbe zárni.

"Hadd tudják meg, hogy annak, aki a II. világháború utáni európai rendezést kétségbe vonja, börtönben a helye. Ott aztán majd töprenghet mindezekről" - jelentette ki a Robert Fico (Irány-Szociáldemokrácia) vezette koalíciós kormányhoz tartozó SNS vezetője arra reagálva, hogy az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP) a héten jelezte: a szlovákiai magyarok jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok kárvallottjainak jelképes jóvátételét szeptemberben törvénytervezet előterjesztésével kívánja szorgalmazni.

Slota szerint megdöbbentő, hogy az MKP épp most, a csernovai tragédia évfordulóján merészel előrukkolni úgymond ábrándjaival. Száz éve történt, hogy Andrej Hlinka szlovák pap-politikus Rózsahegy (Ruzomberok) melletti szülőfalujában, Csernován (Cernova) a helyiek ragaszkodtak hozzá, hogy a templomukat Hlinka szentelje fel, de mert Hlinka éppen a szegedi Csillagbörtönben ült magyarellenes izgatásért, és éppen kánoni rendelet tiltotta el a papi hivatás gyakorlásától, a megyéspüspök más papot rendelt a falu új templomába. Erre a helyiek fellázadtak, és a csendőrség négyszer a tömegbe lőtt. Tizenöt ember halt meg, több mint félszázan megsebesültek. A dualizmus utolsó éveinek legvéresebb eseményéről Csernován évente megemlékeznek.

"A Magyar Köztársaság a szlovákok sérelmeit akkor sem tudná orvosolni, ha még további két évezredig fennállna" - jelentette ki Slota, aki a héten immár másodszor beszélt arról, hogy ha a magyarok bármit is követelni merészelnek, akkor pártja is benyújtja a számlát, kártérítést fog követelni azokért az 1938 és 1945 közötti sérelmekért, amelyeket a fasiszta Horthy-hadsereg katonái követtek el "Szlovákia megszállása idején, szlovákok ezreit mészárolták le, családokat irtottak ki, az öregasszonyokat pedig magyar szomszédjaik aggatták lámpavasakra" - idézte Slotát a SITA hírügynökség.

Slota helyettese, Anna Malíková Belousovová szerint Csáky Pál, az MKP elnöke azért állt elő a kárpótlást célzó tervezettel, mert csökken az MKP támogatottsága, és "a Trianonba belenyugodni képtelen magyarországi politikai elit nyomása alatt áll, de mert azok a revízió kérdését nem vethetik fel, ezért az MKP-val végeztetik el a munkát." Belousovová erkölcstelennek nevezte, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke a holokauszt áldozataihoz hasonlította a Benes-dekrétumok kárvallottjait, s ily módon megsértette a vészkorszak áldozatait.

Az elhangzottakra reagálva az MKP az MTI-hez is eljuttatott sajtónyilatkozatban közölte: Slota és Belousovová megnyilatkozásának színvonala nem kínál módot a korrekt reagálásra, ellenben érdemes lenne emlékezni arra, hogy épp az MKP volt az politikai erő, amelyik annakidején eredményesen kezdeményezte a holokauszt szlovákiai áldozatainak kárpótlását, amelynek mintájára a párt a jogfosztott szlovákiai magyarok megkövetését és jelképes kárpótlását is elképzeli. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS