2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szükségállapot bevezetését fontolgatják Pakisztánban

2007. augusztus 09. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Pervez Musarraf pakisztáni elnök nem zárja ki, hogy szükségállapotot vezet be országában a tálibokat támogató iszlamisták ismételt támadásai és az utóbbiak elleni amerikai légi csapások veszélye miatt - közölte csütörtökön Tarik Azim tájékoztatási miniszterhelyettes.

Tarik Azim elmondta, hogy a kormányülésen megvitatták a szükségállapot bevezetését, de nem tudta megerősíteni, hogy született-e döntés a kérdésben. "Megvannak a feltételek ahhoz, hogy az alkotmánynak a szükségállapot bevezetésére vonatkozó rendelkezéseit alkalmazzák" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy Pakisztán "külső és belső fenyegetésnek" van kitéve.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Pervez Musarraffal csütörtök hajnalban, néhány órával a szükségállapot esetleges bevezetésével kapcsolatos miniszteri nyilatkozat után. A telefonbeszélgetés 17 percig tartott - közölte egy nevének elhallgatását kérő amerikai külügyi illetékes, aki azonban a beszélgetés tartalmát nem ismertette.

Az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol Musarrafra az afgán határvidéken rejtőzködő iszlamista fegyveresek leverése érdekében. Washington attól tart, hogy a térségben az al-Kaida újraszerveződött, és a kérdés bekerült a 2008. évi egyesült államokbeli elnökválasztási kampány témái közé is. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS