2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pocokinvázió Spanyolországban: legkevesebb 88-an betegedtek meg nyúlpestisben

2007. augusztus 08. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Pocoksújtotta területté vált Spanyolország északi része. A rágcsálók nemcsak a termést pusztították el, hanem még az embereket is megfertőzték, mégpedig nyúlpestissel.

A hatóságok eddigi adatai szerint 88 személy fordult orvoshoz a tularémiának nevezett betegséggel. A helyi hatóságok adatai alapján viszont legalább kétszáz megbetegedés történt Kasztília és León tartományban. A mostani pocokinvázióhoz hasonlóra még nem volt példa Spanyolországban.

A tularémia rágcsálókra és a mezei nyúlra jellemző, de az emberre is átterjedő fertőző betegség, amelyet baktérium okoz. A baktérium az elhullott állatok tetemében, vagy a lenyúzott bőrön hónapokig fertőzőképes maradhat. A betegség részben a fertőzött állat vizeletével és egyéb testnedveivel, részben vérszívók (kullancs, szúnyog, bolha) közvetítésével terjed.

Emberen jellemző tünet a fekélyképződés, majd a nyirokcsomók gyulladása és a láz. Megbetegedés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Európa számos országában, így Magyarországban is előfordul. A betegség amerikai változata biológiai fegyverek hatóanyagaként is jelentős.

A betegség terjesztésén kívül a pockok letarolták az árpa- és kukoricaföldeket. Számukat 750 millióra becsülik, vagyis egy lakosra körülbelül 300 rágcsáló jut. A pockok megközelítették a tartomány fővárosát, Valladolidot is. A régióban mintegy 100 hektáron felgyújtják a termést, így védekeznek a rágcsálók áradata ellen. Ehhez a védekezési módhoz az Európai Unió külön engedélyére is szükség van. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS