2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kilőtte: könnyítésül dobta le az orosz gép a grúz területen talált rakétát

2007. augusztus 08. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

Nem kilőtte, hanem terhét könnyítendő dobta le egy orosz gép a héten Grúziában talált rakétát - vált ismertté szerdán a folyamatban lévő grúziai vizsgálathoz közeli forrásból.

A neve elhallgatását kérő nyilatkozó magyarázata szerint az orosz légtérből Grúzia fölé berepülő vadászgépre egyelőre ismeretlen okból Sztrela típusú, vállról indítható rakétát lőttek ki a földről, az egyébként Moszkva támogatását élvező Dél-Oszétia területéről. A gép, hogy szabaduljon a tehertől, ledobta a rakétát, ezért nem robbant föl.

A rakéta mezőgazdasági területen ért földet, a grúz fővárostól 65 kilométernyire nyugatra. Oroszország tagadja, hogy bármi köze volna az incidenshez, amely még jobban megterhelte a két szomszédos ország egyébként is feszült viszonyát. A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője visszautasította a grúz állítást, mondván: nem voltak orosz repülőgépek az adott térségben. A szakadár Dél-Oszétia kormányzatának egyik szóvivője abszurdnak nevezte az események grúziai tálalását.

Az Európai Unió önmérsékletre szólította fel Oroszországot és Grúziát. "A rakétaincidens minden részlete még nem ismert, de mindkét felet elsősorban önuralomra és együttműködésre szólítjuk fel az ügyben" - jelentette ki Christiane Hohmann, az Európai Bizottság szóvivője brüsszeli sajtóértekezletén.

A szerdai orosz sajtó arra buzdította a nemzetközi közösséget, főként Törökországot és az Egyesült Államokat, a NATO két tagállamát: megfigyelő rendszereik észleléseit felhasználva határozzák meg független félként, honnan lőtték ki a rakétát. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS