2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bepanaszolja az ENSZ-nél Líbiát a szándékos AIDS-fertőzéssel vádolt orvos

2007. augusztus 08. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Az ENSZ emberjogi bizottságán kíván panaszt tenni Líbia ellen az a palesztin orvos, akit csaknem kilenc éven át tartottak börtönben az arab országban, azzal vádolva őt és öt bolgár ápolónőt, hogy több száz gyermeket fertőztek meg az AIDS vírusával.

Asraf Alhadzsúdzs már Líbiában, majd júliusi szabadulása után is többször beszélt arról, hogy a beismerő vallomásokat kínzással csikarták ki belőlük a líbiai rendőrök. Emiatt a jövő hónapban panaszt kíván tenni a világszervezet Emberi Jogi Bizottságánál. Beadványát az átélt kínzásokra, a jogi eljárás szándékos elhúzására, a bizonyítékok meghamisítására és más tényekre alapozza - közölte kedden az orvos ügyvédje a brit hírügynökséggel.

A palesztin orvos, aki idén kapott bolgár állampolgárságot, a nővérekkel együtt mindvégig tagadta bűnösségét. Külföldi szakértők egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy a HIV-fertőzés már a megvádolt egészségügyi dolgozók Bengáziba érkezése előtt bekövetkezett a líbiai város kórházában, s annak oka az elégtelen higiéniai körülményekben keresendő.

Alhadzsúdzs jogi keresetet akar indítani azok ellen a líbiai rendőrök ellen, akik elmondása szerint több ízben megkínozták őt fogsága idején. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS