2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Provokáció volt a grúziai légi incidens az oroszok szerint

2007. augusztus 08. 09:52, utolsó frissítés: 10:06

Az orosz külügyminisztérium provokációnak nevezte a grúziai légtérben kedden történt légi incidenst, és úgy tartja: az egészet azok szervezték meg, akik ellenzik a konfliktus térségében a helyzet normalizálását.

Grúz hivatalos személyek a nap folyamán azt közölték, hogy orosz harci repülőgépek megsértették a grúz légteret, és kilőttek egy rakétát, amely a kaukázusi ország egyik faluja mellett csapódott be, de nem robbant föl. Tbiliszi szerint a fővárostól mintegy 65 kilométerre északnyugatra fekvő Citelubani falu mellett, egy gabonamezőn csapódott be az orosz rakéta, helyi idő szerint hétfő este. A falu közel van a szakadár dél-oszét köztársasághoz, amely Abháziával együtt régóta súrlódást okoz Moszkva és Tbiliszi között. Grúzia a szakadár területek támogatásával vádolja Oroszországot.

Vano Merabisvili belügyminiszter leszögezte, hogy Tbiliszi agresszív cselekménynek tekinti a történteket. Egyben azt állította, hogy az orosz harci gépek a radarok tanúsága szerint Oroszországból repültek be a Kaukázuson túli köztársaság légterébe.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szerint Oroszország félelmet akar kelteni Grúziában, meg akarja ingatni az ország (Nyugat-barát) rendszerét. Hangsúlyozta, hogy Tbiliszi hivatalos magyarázatot vár Moszkvától a történtekre. Ami történt, az "nemcsak Grúzia problémája, hanem az egész európai biztonságé" - mondta kedden a rakéta becsapódásának helyszínén, Citelubani faluban, ahova azonnal ellátogatott, mihelyt hírét vette az incidensnek.

Az orosz külügyminisztérium bizonyítékok felsorolásával igyekezett alátámasztani állítását, hogy provokáció történt, s mindez arra utal, hogy bizonyos erők folytatják azt a tevékenységüket, amelynek célja a grúziai konfliktusok körül kialakult helyzet további élezése.

A tárca érvelésében rámutatott "a dél-oszétiai területen létesített megfigyelő posztok értesülése szerint az adott időpontban a konfliktusövezetben, Dél-Oszétia hegyvidékes térségében keleti irányból, vagyis Grúzia felől egy eddig azonosítatlan repülőgép hatolt be a légtérbe, majd egy nem célzott rakétalövést adott le. A rakéta öt kilométeres távolságban a radarállomástól csapódott a talajba. A manőver után a repülőgép visszafordult. Ezt követően mintegy 30 perccel a térség légterében egy grúz helikopter jelent meg, amely néhány kört tett meg a körzet fölött." A moszkvai külügyminisztérium azt is hangoztatta, hogy a grúz fegyveres erők birtokolnak Szu-25-ös harci gépeket, de ebből típusból a dél-oszétiai oldalon egy darab sincs,

A tárca mindebből azt a következtetést vonta le, hogy minden egyes esetben, amikor annak jelei mutatkoznak, hogy a grúz-dél-oszét válság rendezésére létrehozott vegyes bizottság a megállapodás felé tart, bizonyos erők provokációkat szerveznek azzal a céllal, hogy azt bizonygassák: hatástalanok a korábbi tárgyalásokon orosz közreműködéssel megteremtett béketeremtő mechanizmusok. Ez az eljárás már nem is számít meglepetésnek - vélte az orosz tárca.

Moszkvában emlékeztettek arra is, hogy a grúz-oszét vegyes bizottság soron következő ülésére napokban Grúziába utazott Jurij Popov, a testület orosz társelnöke, de a grúz fel jelezte, hogy az orosz légtérsértés miatt a tanácskozás nem lehetséges.

Kedd éjjel a grúz külügyminisztérium közölte: a szóban forgó rakéta orosz gyártmányú Raduga H-58 (Kilter AS-11) harcászati lokátorromboló, amelyet egy Szu-24 orosz bombázóról lőttek ki. A grúz hadseregnek nincsen hasonló repülőgépe, sem rakétája - közölte a minisztérium. Hozzátette: grúz és külföldi szakértők bevonásával folyik a vizsgálat.

Grúzia már 2002-ben is megvádolta Oroszországot azzal, hogy harci gépei berepültek a légterébe, illetve azzal, hogy az orosz tüzérség lőtte a két ország határához közeli, grúz területen húzódó Pankiszi-szorost. Moszkva akkor is tagadta a vádat. (MTI/ITAR-TASZSZ/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS