2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olmert: hamarosan tárgyalni kezdenek a palesztin állam megteremtéséről

2007. augusztus 07. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődnek a palesztin állam megteremtéséről szóló tárgyalások.

Olmert ennek a reményének Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Jerikóban megtartott tárgyalásán adott hangot. A ciszjordániai városban a két vezető politikus az amerikaiak által javasolt, novemberre tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia előkészítése jegyében tárgyalt. Olmert és Abbász egyébként most folytatott megbeszélést először palesztin területen.

Öt napja Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter járt a térségben. A washingtoni diplomácia vezetője azonban küldetése során alig tudta közelebb hozni az álláspontokat az őszi konferenciát illetően

Az eddig kiszivárogtatott értesülések szerint a több mint három órán át tartó megbeszélésen Olmert leszögezte: azért utazott Jerikóba, hogy Abbásszal a zsidó állam és a Palesztin Hatóság közötti alapvető vitás kérdéseket tárgyalja meg abban a reményben, hogy ez a palesztin állam megalapításáról szóló tárgyalások megkezdéséhez vezeti el őket.

Egy izraeli szóvivő a zárt ajtók mögötti egyeztetésen elhangzottakról szólva elmondta: Olmert igyekezett Abbászt rávenni arra, hogy fokozza a palesztin biztonsági erők és intézmények kiépítésére tett erőfeszítéseket, mielőtt az államalapítás megvalósulna.

Izrael egyelőre ellenzi, hogy a közeljövőben döntsenek a palesztin államalapítás szempontjából olyan kulcsfontosságú kérdésekről, mint Palesztina határainak a kijelölése, Jeruzsálem státusának meghatározása és a palesztin menekültek ügyének rendezése.

Izraeli illetékesek is úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre még nem a végleges rendezés van napirenden, a két vezető csak "elvi" megállapodás elérését tűzte ki célul.

A palesztin felkelés (intifáda) 2000. évi kezdete óta Olmert személyében először látogatott izraeli miniszterelnök egy ciszjordániai palesztin városba. Megfigyelők szerint az izraeli kormányfő ezzel bizonyos biztonsági kockázatot vállalt, hiszen Abbász ciszjordániai biztonsági erői meglehetősen gyengék még. Lépésével jelentős gesztust tett a palesztin elnök felé, növelte annak tekintélyét, amelyet megtépázott júniusban az Abbászhoz hű biztonsági erők csúfos gázai övezeti kudarca. (A radikális iszlamista Hamász szervezet fegyveresei néhány nap alatt kiverték az övezetből az Abbász vezette Fatah szervezethez hű biztonsági alakulatokat.)

Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője, a hatalmától Abbász által megfosztott volt palesztin kormányfő Gázában élesen bírálta a jerikói találkozót, mondván, hogy az ilyen jellegű megbeszélések nem hoznak politikai eredményeket, és olyan kényszerutat jelentenek, amely sehova sem vezeti el a palesztinokat. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS