2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miniszterelnököt cserélnének a lengyel kormánypártok

2007. augusztus 06. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Andrzej Lepper, a Samoobrona (Önvédelem) lengyel populista parasztpárt elnöke hétfőn lehetségesnek mondta a hárompárti varsói kormánykoalíció fennmaradását, de Jaroslaw Kaczynski kormányfő távozását szabta feltételül. Lepper egy nappal azután nyilatkozott, hogy a párt országos vezetősége úgy határozott, visszahívja a kormányból az oda általa delegált két minisztert.

A koalíciós kormány másik kisebb tagja, a nacionalista Lengyel Családok Ligája (LPR) szintén miniszterelnök-cserét szorgalmaz. A pártvezetés csütörtökön ül össze, hogy megtárgyalja a kérdést - közölte Roman Giertych LPR-elnök, hozzáfűzve, hogy szerinte Jaroslaw Kaczynski elvesztette a hitelét.

A legerősebb kormánypártnak, a miniszterelnököt adó konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) koalíciós társ nélkül nincs többsége a lengyel parlamentben, ezért a belpolitikai válság könnyen idő előtti választásokhoz vezethet Lengyelországban. Ez azonban nem érdeke egyik kormánypártnak sem, mert a PiS támogatottsága felmérések szerint megcsappant a legutóbbi, 2005-ös győztes választáson elért eredményhez képest, a két kisebb koalíciós partner pedig még abban sem lehet biztos, hogy bejutna-e egyáltalán a parlamentbe. A válság közvetlen kiváltója az volt, hogy a miniszterelnök június 9-én korrupció gyanúja miatt felmentette Andrzej Leppert miniszterelnök-helyettesi és mezőgazdasági miniszteri posztjáról. (MTI/PAP/dpa/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS