2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tűzvész fenyegeti a horvátországi turistaparadicsomot, Dubrovnikot

2007. augusztus 06. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Több mint 250 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre. A tűz elérte Dubrovnik több peremkerületét, a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el. Röviddel vasárnap este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökségi listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák.

Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlint és Platot érintette, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy elérje a lakott területeket, senki nem sérült meg, kár sem keletkezett. A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres "frontot" alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni.

Az érintett dubrovniki városnegyedekben több kiürített ház leégett. Megnyitották a Revelin erődöt a lakosok előtt, amely utoljára a délszláv háború idején, a város bombázásakor volt nyitva a lakosság előtt.

Az oltást nehezítik az 1991-1995-ös háború idejéből származó taposóaknák. A lángok miatt Dubrovnik körül több utat, valamint a Bosznia felé vezető határátkelőt lezárták. Huszonhat sérült tűzoltót szállítottak kórházba, egyiküket súlyos állapotban. "Jelenleg a turistákat a legkevésbé fenyegeti veszély, mivel a legtöbbjük szállása a tengerparton van, míg a tűz a város feletti domboldalon lévő negyedekhez közelített" - mondta a polgármester. Évente több százezer turista látogat az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnikba. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS