2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Elveszett" Irakban 190 ezer amerikai kézifegyver és 115 ezer rohamsisak

2007. augusztus 06. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Az amerikai védelmi minisztérium nyomát vesztette 190 ezer olyan kézifegyvernek, amelyet az iraki biztonsági erőknek adott 2004-ben és 2005-ben - derült ki hétfőn egy washingtoni kormányjelentésből. Ez a mennyiség a fele annak, mint amennyit az Egyesült Államok abban a két évben összesen átadott az arab ország hadseregének és rendőrségének.

AK-47 típusú gépkarabélyokról és pisztolyokról van szó, de nem tudják, hova került 115 ezer rohamsisak és 135 ezer olyan eszköz sem, amely az egyéni védőfelszerelés része. Ezekről a hiányokról az amerikai számvevőszék tett jelentést a kongresszusnak július 31-én. A hivatal hozzátette, hogy a Pentagon ugyanezekre a megállapításokra jutott, és vizsgálatot indított az ügyben. A számvevőszék szerint azóta is folyamatosan probléma, hogy nyoma vész a minisztérium által Irakba küldött bizonyos felszereléseknek. Jelentésében a hivatal aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az eltűnt fegyverek és felszerelések az iraki lázadók birtokába kerültek és kerülnek.

A Pentagon egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselője a The Washington Post című napilapnak nyilatkozva elmondta: a szóban forgó fegyverek közül valamennyi bizonyosan az amerikai erők ellen harcolók kezébe került. Ugyanis például a fallúdzsai iraki dandár 2004-ben feloszlott, és tagjai az amerikaiak ellen fogtak fegyvert.

Sokan Washingtonban az iraki fegyveres erőknél tapasztalható viszonyok alakulásától tennék függővé, hogy mikor és mennyivel csökkenthető az amerikai erők száma.

Az Egyesült Államok 2003 óta 19,2 milliárd dollárt költött az iraki biztonsági erők létrehozására, ki- és továbbképzésére, felszerelésére - olvasható a számvevőszéki jelentésben. A Pentagon nemrég további 2 milliárdot kért erre a célra. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS