2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

38 év után lezárult a brit hadsereg észak-írországi küldetése

2007. augusztus 01. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Hivatalosan is lezárult a brit hadsereg 38 éve kezdődött észak-írországi küldetése, amelynek során a helyi rendőrségnek segített a rendfenntartásban. Augusztus 1.-től kezdve egyedül a rendőrség dolga lesz a biztonság fenntartása Észak-Írországban.

A küldetés lezárása alkalmából az észak-írországi protestáns, koronahű Demokratikus Unionista Párt (DUP) a brit hadsereg áldozatait méltatta. A misszió 38 éve alatt 763 brit katona vesztette életét az északír konfliktusban.

A radikális katolikus britellenes mozgalom, a Sinn Féin politikusai ezzel szemben kiemelték, hogy a katolikus írek megszállóként tekintettek az Észak-Írországban állomásozó brit katonákra, akik elnyomó rendszert tartottak fenn a tartományban.

Az 1969-ben kezdődött küldetés befejezéséről, illetve az Észak-Írországban állomásozó katonák számának jelentős mértékű csökkentéséről a brit kormány már két évvel ezelőtt határozott. A küldetés lezárása után továbbra is a helyszínen marad majd egy 5000 fős helyőrség, amelynek feladata azonban ezentúl a honvédelemre és külföldi bevetésekre korlátozódik.

A katolikusok és a protestánsok közötti békefolyamat az 1998-ban megkötött nagypénteki békeegyezséggel vette kezdetét. Idén májusban közös kormányt alakítottak az észak-írországi protestáns és katolikus közösség politikai képviseletei, hivatalosan is véget vetve a több évtizedes felekezeti vérontásnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS