2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ-békefenntartók mennek Dárfúrba

2007. augusztus 01. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

Egyhangúlag jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy 26 ezer békefenntartó teljesítsen szolgálatot a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.

Az első évben várhatólag több mint kétmilliárd dollárba kerülő, 20 ezer katonából és hatezer rendőrből álló UNAMID része lesz az Afrikai Unió már Dárfúrban tartózkodó - rosszul felszerelt - hétezer embere.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra sürgette a tagállamokat, minél előbb ajánljanak fel a feladatra alkalmas csapatokat. Az elsősorban brit és francia ösztönzésre elfogadott 1769-es számú BT-határozat értelmében erre 30 napjuk van. Az új dárfúri haderő parancsnokságát október végéig fel kell állítani, s a kontingensnek az év végéig kell átvennie az AU-erők feladatait és hatáskörét.

A határozat lehetővé teszi a dárfúri ENSZ-AU-kontingens tagjai számára, hogy erőt alkalmazzanak önmaguk és megtámadott civilek megvédése céljából, valamint a segélymunkások akadálytalan mozgását biztosítandó.

A többszöri módosítással felvizezett határozatban ugyanakkor nem szerepel az a jogosítvány, hogy a békefenntartók elkobozhatják és lefoglalhatják az illegálisan tartott fegyvereket.

Dárfúrban 2003 óta tart a polgárháború, az öldöklésnek eddig mintegy 200 ezren estek áldozatul, mintegy kétmillió ember otthona elhagyására kényszerült. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS