2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húszmilliárd dollárnyi fegyvert szállít Szaúd-Arábiának az Egyesült Államok

2007. július 31. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Az Egyesült Államok húszmilliárd dollár értékben katonai felszerelést szállítana Szaúd-Arábiának az Egyiptomnak felajánlott 13 milliárd dollárnyi és az Izraelnek ígért 30 milliárd dollárnyi katonai segélyen felül - közölte hétfőn az amerikai hadsereg egyik illetékese.

A szerződéstervezetek rakétavédelmi- és radarrendszerek, valamint légvédelmi és haditengerészeti eszközök leszállításáról szólnak.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok 13 milliárd dollárnyi katonai segélyt ajánl Egyiptomnak, 30 milliárd dollárnyit Izraelnek. Kitért arra is, hogy hasonló segélyeket kap Szaúd-Arábia, valamint több öböl menti arab ország is, de ez utóbbiak összegét nem fedte föl.

Washington arra törekszik, hogy megnyugtassa öbölbeli szövetségeseit, amelyek aggodalommal szemlélik Irán növekvő erejét, valamint az iraki háborút. Amerikai tisztviselők hangoztatták, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a térség iránt, és ennek részeként fegyvereladásokkal támogatja ezeket az államokat.

Condoleezza Rice a katonai segélyek bejelentésekor hangsúlyozta, hogy azok "a közös stratégiai célokat szolgálják" és ellensúlyozni kívánják velük az al-Kaida, a Hezbollah, valamint Szíria és Irán negatív befolyását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS