2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CIA-börtönök: perelik a jelentéstevőt

2007. július 31. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

Az Európai Parlament egyik alelnöke, Marek Siwiec lengyel szocialista EP-képviselő beperelte Dick Marty svájci szenátort, aki egy másik nemzetközi szervezet, az Európa Tanács megbízásából az elmúlt két évben a CIA titkos akcióival, állítólagos európai börtöneivel foglalkozott, s jelentésében Siwiecet is bírálta.

A lengyel képviselő Poznanban indított eljárást Marty ellen személyiségi jogainak megsértése miatt. Siwiec azt követeli Martytól, hogy törölje nevét a CIA állítólagos titkos európai börtöneiről szóló jelentéséből, s kérjen tőle bocsánatot. Marty már korábban közölte, hogy erre nem hajlandó.

A svájci szenátor jelentésében állította: Siwiec - volt lengyel védelmi miniszter - tudott arról, hogy hazájában a CIA a terrorizmus elleni harc keretében titkos fogdákat működtetett.

A varsói vezetés többször határozottan leszögezte, hogy Lengyelországban nem volt ilyen titkos fogolytábor, ugyanezt tették a román hivatalos szervek is. A jelentésben román részről Ioan Mircea Pascu volt védelmi miniszter van nevesítve, mint aki tudott a CIA-börtönökről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS