2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz kártérítés megölt csecsen civilek hozzátartozóinak

2007. július 27. 16:54, utolsó frissítés: 16:54

Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte Oroszországot, hogy fizessen ki összesen csaknem 300 ezer euró kártérítést feltehetőleg orosz katonák által megölt csecsenföldi polgári lakosok hozzátartozóinak.

Két ilyen ügyben hozott döntést csütörtökön a strasbourgi bírói testület. Az egyikben öt csecsenföldi felperes kérte a kártérítés megállapítását. Állításuk szerint orosz katonák ölték meg 11 hozzátartozójukat 2000. február 5-én a Groznij melletti Novije Aldiben. Panaszuk szerint az orosz hatóságok nem vizsgálták ki tisztességesen az ügyet. A bírák 163 ezer eurót ítéltek meg az öt panaszosnak erkölcsi káruk és az üggyel kapcsolatos költségeik megtérítésére.

A másik ügyben 130 ezer eurót ítéltek meg az Európai Tanács strasbourgi bírái három további csecsenföldi lakosnak. A három felperes két hozzátartozóját orosz katonák vették őrizetbe 2000-ben Gehi településen, majd kevéssel később a panaszosok megtalálták e két hozzátartozó holttestét. A tetemeken talált sérülések egyértelművé tették, hogy a két személy erőszakos halált halt. A család ebben az esetben is hiába tett panaszt, az orosz hatóságok eredménytelenül zárták le az ügyet.

"Az orosz állam felelős a szóban forgó személyek haláláért" - áll az ítéletek indoklásában. Az orosz hatóságok nem adtak elfogadható magyarázatot a történtekre, az orosz igazságszolgáltatási szervek többszöri kérésre sem vizsgálták meg alaposan e halálesetek hátterét.

Az orosz államügyészség elképesztő tehetetlensége ezekben az ügyekben azt sejteti, hogy szándékos tehetetlenségről, az ilyen gyilkosságok eltűréséről van szó - állapították meg a strasbourgi bírák. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS