2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NATO-csapás Afganisztánban: civileket vagy tálibokat öltek?

2007. július 27. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Több tucatnyi civil, köztük nő és gyermek halt meg Dél-Afganisztánban a külföldi erők által végrehajtott két légicsapásban - közölték pénteken helyi lakosok és a térség egyik parlamenti képviselője.

Az egyik NATO-csapás házakat talált el a Hilmend tartománybeli Girisk járásban csütörtök este, a támadásban mintegy ötvenen haltak meg. Az Uruzgán tartományban csütörtök késő délután végrehajtott támadásban tizenöt polgári személy vesztette életét. Helyi illetékesek szerint a hilmendi harcokban ötven tálib fegyveres és 28 civil halt meg.

Vali Dzsan Szabri hilmendi parlamenti képviselő közölte: hitelt érdemlő információja van arról, hogy 50 és 60 közötti a Girisk járásban elkövetett NATO-támadás polgári áldozatainak száma. Abdul Manaf Hán járási vezető viszont azt közölte, hogy 28 polgári személy és 50 tálib vesztette életét a támadásban.

A Hilmendben állomásozó brit erők szóvivője megerősítette, hogy hadművelet folyik a térségben, de tagadta, hogy polgári áldozatok lennének. "Mivel a tálibok nem viselnek egyenruhát, mint mi, mihelyt meghaltak, polgári személyeknek nevezik őket; a fő kérdés, hogy férfiak vagy nők, és ha férfiak, milyen korúak?" - mondta Charlie Mayo alezredes.

A Felső Girisk-völgyben folyó hadműveletben mintegy 2000 brit és afgán katona vesz részt a héten, feladatuk a térség megtisztítása a tálib lázadóktól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS