2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhagyták a bolgár ápolónők Líbiát

2007. július 24. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

Több mint nyolcévi fogság után elhagyták Líbiát, és a francia kormány gépén Bulgáriába tartanak azok a bolgár ápolók, akiket azzal vádolnak, hogy több száz gyermeket fertőztek meg szándékosan HIV-vírussal.

"Nicolas Sarkozy (francia) elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke üdvözlik a várva várt egyezséget, amely lehetővé tette, hogy a több mint nyolc éve fogva tartott ápolónők és palesztin orvos visszatérhessenek Bulgáriába" - áll a francia elnöki hivatal által kiadott közleményben. A megállapodásban az AIDS-beteg líbiai gyerekek gyógykezelését javító intézkedéseket ígértek Tripolinak.

A bolgár külügyminisztérium és az Európai Bizottság egyaránt megerősítette, hogy a hat egészségügyi dolgozó - öt bolgár nővér és egy nemrégiben szintén bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvos - elhagyták Líbiát. A bolgár külügyi tárca tájékoztatása szerint közép-európai idő szerint reggel háromnegyed kilenckor érkeznek a bolgár fővárosba. Dimitar Cancsev külügyi szóvivő a bTV bolgár televízióban azt mondta, mind a hatan kegyelemben részesülnek a megérkezésük pillanatában.

Ez azért fontos, mert a Líbiában elítélt személyeket egy Bulgária és az arab ország között érvényben lévő jogsegélyegyezmény alapján szállították hazájukba azzal, hogy ott töltik le büntetésüket. A kegyelemben részesítés aktusa szükséges ahhoz, hogy szabadlábra helyezhessék őket.

A bolgár ápolónők 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket a 438 gyerek megfertőzésének vádjával. A gyerekek közül időközben 56 meghalt.

A líbiai ügyészség szerint a vádlottak - akiket előbb halálra ítéltek, majd ezt az ítéletet a múlt héten életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták - az AIDS ellenszerét keresték, s kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal. Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS