2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

13 éves lányokat rontottak meg a kéksapkások Marokkóban?

2007. július 23. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Szexuális kizsálmányolás gyanúja miatt az ENSZ felfüggesztette elefántcsontparti békefenntartói közül az egész marokkói kontingens tevékenységét, és a katonákat támaszpontjukon tartják bezárva.

Egy belső vizsgálat derített fényt a "súlyos és általánossá vált" visszaélésekre, lányok megrontására, akik között 13 évesek is vannak. A kizsákmányolt lányokat a marokkói katonai egységek egymásnak adták át, többen közülük gyereket is szültek a törvénytelen kapcsolatokból.

A marokkói kéksapkások a nyugat-afrikai országba vezényelt 8 ezer fős, több mint 40 országból toborzott ENSZ-alakulat második legnagyobb csapatát alkotják 732 emberükkel. A világszervezet 2003-ban vezényelt békefenntartókat Elefántcsontpartra.

Az ENSZ-nek az üggyel kapcsolatos közleménye emlékeztet, hogy a világszervezet politikája a szexuális visszaélések terén a zéró tolerancia.

Hasonló esetek az elmúlt években több afrikai országban előfordultak ENSZ-katonákkal, a legkirívóbbak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A vizsgálat során bűnösnek talált kéksapkásokat visszaküldik hazájukba, és ott állítják bíróság elé. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS