2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó: a miniszterelnök a függetlenség november végi kikiáltását fontolgatja

2007. július 20. 18:31, utolsó frissítés: 18:31

A függetlenség november 28-i kikiáltása mellett érvelt a koszovói miniszterelnök, Agim Ceku pénteken, úgy ítélve meg, hogy kudarcot vallott az a nyugati törekvés, amely a dél-szerbiai tartomány függetlenségének az ENSZ-en belüli jóváhagyására irányult.

November 28-át az albánok világszerte a függetlenség napjaként ünneplik, ez a nap a szomszédos Albániában nemzeti ünnep: az első Balkán-háború eredményeként Albánia 1912. november 28-án kiáltotta ki függetlenségét. Ceku szerint ezen a napon a koszovói parlament egyoldalúan kikiálthatná az új európai állam függetlenségét. Addig is maradna még 120 nap a Szerbiával való tárgyalásokra, ahogy azt az Egyesült Államok és az EU tervezi – mondta a koszovói miniszterelnök Pristinában, miután találkozott Joachim Rücker tartományi ENSZ-kormányzóval.

A koszovói kormányfő elismerte, hogy az általa javasolt időpontot nem minden vezető koszovói politikus támogatja. "Egyeztetett függetlenséget akarunk elérni, partnereinkkel, az Egyesült Államokkal és az EU-val közösen. Ezért a javaslatom egy lépés előre, kísérlet e folyamat alátámasztására" – magyarázta.

Oroszország elutasító magatartása miatt Ceku nem lát többé esélyt arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a koszovói függetlenség jóváhagyást kapjon. "Ez a folyamat kudarcot vallott" – vélte a miniszterelnök, felszólítva az Egyesült Államokat és az EU-t: a fenyegető orosz vétó miatt álljanak el attól a szándékuktól, hogy határozattervezetüket szavazásra bocsássák a BT-ben.

A függetlenség egyoldalú kikiáltása után Koszovó az Egyesült Államok és néhány nagy EU-tagország elismerésére számít – vázolta a forgatókönyvet néhány nappal ezelőtt Ceku, feladva a leckét az EU-nak. Brüsszelben ugyanis attól tartanak, hogy a 27-tagú tömböt megoszthatja az ENSZ-en kívüli, egyoldalú koszovói lépés. (mti/dpa/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS