2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadon engedtek 38 ellenzékit Etiópiában

2007. július 20. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

Etiópiában szabadon engedtek pénteken 38 ellenzéki személyt, akiket korábban erőszakra való uszítás miatt ítéltek hosszú börtönbüntetésre. Melesz Zenavi etióp kormányfő Addisz Abeba-i sajtóértekezletén bejelentette: a szabadulók, akik elkötelezték magukat, hogy tiszteletben tartják a törvényeket és az alkotmányt, visszakapják alkotmányos jogaikat.

A szabadulók közül 35-öt hétfőn ítélt életfogytiglani börtönre egy etióp bíróság, erőszakcselekmények elkövetése, államcsínykísérlet és hazaárulás vádja alapján. A vádlottak elutasították a 2005 májusi parlamenti választások eredményét, amely szerint a kormányon lévő Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) lett a győztes. További nyolc vádlottra tizennyolc hónaptól 18 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki.

Bírálók politikai indíttatásúnak nevezték az ítéleteket. Külföldi kormányok azt vetették Zenavi miniszterelnök szemére, hogy az ítéletekkel gyengíteni akarta az ellenzéket, amely a 2005-ös választásokon jelentősen előretört.

Az Egyesült Államok, a kelet-afrikai ország szövetségese, ugyancsak sürgette Etiópiát, hogy kegyelmezzen meg az ellenzékieknek. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS