2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 3 milliárd koronát kaszált Csehország az elektronikus útadóból

2007. július 20. 16:53, utolsó frissítés: 16:53

A csehországi autópályákon a január elsejétől szedett elektronikus útadóból a bevétel már meghaladta a 3 milliárd koronát (106,2 millió eurót) – közölte a cseh autópályák és utak igazgatósága. Ha a bevétel a következő hat hónapban is hasonló módon gyarapodik, akkor az éves bevétel mintegy 5,5–6 milliárd korona lesz. Az állami közlekedési alap, amelyhez a pénz befolyik, eredetileg 4,7 milliárd koronás éves bevétellel számolt.

Az első hat hónap statisztikája azt mutatja, hogy havonta mintegy 120 ezer gépkocsi fizet elektronikus útadót. Munkanapokon az átlag 40 ezer, míg szombaton 16 ezer, vasárnap pedig 11 ezer gépkocsi. Eddig a legerősebb hónap június volt, amikor több 480 millió koronát fizettek be a gépkocsivezetők.

A beszedett átlagos útdíj értéke folyamatosan emelkedik. Minden jel arra vall, hogy az elektronikus útadó bevezetése összgazdasági szinten jó lépés volt – mondta pénteken Prágában újságíróknak Karel Feix, a rendszert kiépítő és üzemeltető osztrák Kapsch cég csehországi leányvállalatának az igazgatója.

Az elektronikus útadó rendszert Csehországban jelenleg mintegy 1000 kilométernyi úton építették ki. A mikrohullámú kapus rendszer 3,3 milliárd koronájába került az államnak. Jelenleg csak a 12 tonnánál nagyobb gépkocsik fizetnek elektronikusan. A személygépkocsiknak a sztrádahasználathoz továbbra is vignettára van szükségük. Az éves vignetta ára 900 korona. A prágai médiák szerint ez jövőre 990 koronára emelkedik.

Az elektronikus útadóból származó jövedelmek növekedésével ugyanakkor emelkedik azok száma is, akik megpróbálják megkerülni a rendszert, s ingyen használni az utakat. Az első fél évben a hatóságok mintegy 15 ezer ilyen esetet jegyeztek fel, s a kiszabott büntetések együttes értéke mintegy 20 millió koronára rúgott. Mintegy 900 esetben büntetőeljárás is indult az ügyben.

A jövőben az elektronikus útadó rendszert az alsóbb rendű utakra is kiszélesítik. Ebben a második szakaszban már a műholdas megoldást alkalmaznák. A részletekről egyelőre nincs konkrét és végleges döntés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS