2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea atommentesítése: határidő egyelőre nincs

2007. július 20. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Nem tűztek ki határidőt a pekingi hatoldalú tárgyalásokon Észak-Korea atommentesítésére – jelentette be pénteken a kínai kormány.

A két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével folyó tárgyalások újabb fordulójának befejező napján a felek megállapodtak abban, hogy legközelebb szeptemberben találkoznak az észak-koreai nukleáris leszerelés menetrendjének kidolgozására.

A kínai illetékesek szerint Észak-Korea bejelentette, hogy kész valamennyi nukleáris létesítményét leállítani, de egyelőre nem döntöttek e folyamat következő lépéseiről.

Christopher Hill amerikai főtárgyaló úgy vélekedett, hogy az észak-koreai leszerelés második szakaszát Phenjan az év végéig képes lenne végrehajtani. A február 13-i hatoldalú megállapodás értelmében Észak-Koreának "működésképtelenné" kell tennie a jongbjoni atomerőművet és deklarálnia kell, hogy lemond az atomfegyvergyártástól cserébe az országnak nyújtandó folyamatos gazdasági segélyekért. Mint azt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megállapította, Észak-Korea leállította Jongbjonban öt legfontosabb nukleáris berendezését.

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerette volna elérni, hogy ezt a határidőt már most tűzzék ki Pekingben, az észak-koreai fél azonban erre nem volt hajlandó. A szeptemberi újabb fordulóig munkacsoportokban próbálják kidolgozni a leszerelés menetrendjét, és elképzelhető, hogy augusztus végén már magas rangú diplomaták találkozójára is sor kerülhet ez ügyben.

A tárgyalások menetét azonban továbbra is akadályozhatják olyan kérdések, mint az Észak-Koreában elrabolt japán állampolgárok Tokió által ismét felvetett ügye. A phenjani külügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette Japánt: ne használja fel az ügyet a leszerelési tárgyalások akadályozására, mert ebben az esetben a Koreai-félsziget atommentesítése is beláthatatlan időre elhúzódhat. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS