2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógygomba-háború Tibetben: nyolc halott

2007. július 19. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

Értékes vadon élő gombákért tört ki háborúság Kína délnyugati hegyvidékének két községe, Szumto és Tanpa (Sumdo és Danba) között. A harcban nyolc ember meghalt és 44 megsebesült – jelentette az Új Kína hírügynökség.

A gombaháború Szecsuán (Sichuan) tartomány tibeti autonóm közigazgatási területén zajlott pénteken. Közel kétszáz lakos esett egymásnak a gombaféle és tüzelőfa birtoklásáért a nehezen megközelíthető hegyvidéken. Néhányan közülük fegyvert rántottak és a dulakodás lövöldözésbe torkollott.

A vadon élő gombát a tibetiek "nyári fű – téli giliszta" néven ismerik. Kialakulása igen érdekes: egy parazita gomba bekebelezi a komlólepke lárvákat, amelyek öt éve befészkelik magukat az alpesi talajba. Ezt követően a felszínre irányítja törzsüket, hogy szétszórhassa spóráit.

A mumifikálódott lepkék állítólag AIDS, rák és öregedés ellen is felhasználható tibeti csodaszerek, és vonzó árucikké váltak, ahogy a tibeti gyógymód követőkre talált Kínában és külföldön. A betakarítási jogért marakodókat a helyi hatóságok többször próbálták már közös nevezőre hozni, de javaslataikat eddig mindkét község elutasította. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS