2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mélyrepülésben a német szociáldemokraták

2007. július 19. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

A 2005 szeptemberi parlamenti választások óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) népszerűsége. Erről tanúskodtak azok a felmérések, amelyeknek eredményeit két közvélemény-kutató intézet, a Forsa és az Allensbach csütörtökön hozta nyilvánosságra.

Eszerint a szociáldemokraták a szavazatok 24 százalékára számíthatnának, ha a következő vasárnap rendeznének parlamenti választásokat. Ez az eddigi mélypont. A koalíciós partner konzervatív uniópártok továbbra is a legvonzóbbak az állampolgárok számára, ők 38 százalékon állnak. Tovább folytatódik a Baloldal pártjának erősödése, a párt országosan a szavazatok 13 százalékára számíthat, míg a liberális FDP, valamint a Zöldek egyaránt 10 százalékra.

Egyik intézet sem utalt közvetlenül a szociáldemokrata párt népszerűségvesztésének okára, a felmérésekből azonban kitűnt, hogy az egyik legfőbb okot az SPD jelenlegi elnökének, Kurt Beck "szürkesége" jelenti. Az SPD-támogatók közül is mindössze 30 százalék vélekedett úgy, hogy Becket látná szívesen a kancellári székben, miközben 40 százalékuk a jelenlegi kancellárt, Angela Merkelt részesítette előnyben.

Jól szerepel a felmérésekben a kormányfő. Az Allensbach Intézet által megkérdezett politikai, gazdasági és közéleti vezetők 85 százaléka szerint Merkel "erős kancellár". 2006 októberében - azaz az uniós és a G8-elnökség előtt - végzett, hasonló felmérés szerint ugyanebben a körben ugyanez az érték még csupán 38 százalék volt. Okos stratégának és akaratát hatékonyan érvényesítő politikai vezetőnek minősítették, hiányolva ugyanakkor "a melegséget és a karizmát".

A kormány tevékenységének félidejéhez közeledve a megkérdezetteknek csak mintegy 40 százaléka nyilatkozott elégedetten a nagykoalíció munkájáról.

A válaszadók kétharmada vélekedett úgy, hogy a koalíciós partnerek között nincs megfelelő összhang, s ugyanez a kétharmad vallotta azt, hogy a célul kitűzött nagyszabású szociális reformok, valamint az egészségügy reformja kudarcra vannak ítélve.

Noha az elmúlt időszak gazdasági fellendülését kevesen vonták kétségbe, a megkérdezettek jelentős hányada annak a nézetnek adott hangot, hogy nem kívánatos a jelenlegi nagykoalíció 2009 utáni fennmaradása. A jövőt illetően a legtöbben (42 százalék) a konzervatív uniópártokból (CDU/CSU), a liberális FDP-ből, valamint a Zöldekből álló, hármas koalícióra voksoltak, míg 34 százalék a konzervatívok és a szociáldemokraták kormányzásának fennmaradása mellett tette le a garast. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS