2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bolgár ápolónők: elküldte Szófia Líbiának a kiadatási kérelmet

2007. július 19. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Bulgária elküldte csütörtökön Líbiának a kiadatási kérelmet az életfogytiglanra ítélt öt bolgár ápolónő és egy bolgár állampolgárságú palesztin orvos ügyében. A hírt a bolgár külügyminisztérium szóvivője jelentette be.

Valamennyiüket azért ítélték el, mert a vád szerint az AIDS betegség vírusával fertőztek meg 438 líbiai gyermeket, akik közül 56-an meghaltak. Az eredeti halálos ítéletet kedden változtatták életfogytiglani börtönbüntetésre.

Bulgária az 1984-ben aláírt, 1985-ben ratifikált kétoldalú egyezményre hivatkozott, amely lehetővé teszi a kiadatást, de határidőt nem szab neki. Borisz Velcsev főügyész mindazonáltal óva intett az olyan várakozásoktól, amelyek szerint Tripoliban gyors döntés születne a hat egészségügyi dolgozó ügyében.

Hasonlóan nyilatkozott a Párizsban tárgyaló Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külkapcsolatainak biztosa. Úgy vélekedett, hogy még "nem lefutott az ügy", további tárgyalásokra van szükség az elítéltek szabadon bocsátásához. Emlékeztetve arra, hogy Abdelrahman Salgam líbiai külügyminiszter szerdán még garanciákat követelt a fertőzött gyermekek kezelésére, az osztrák diplomata elmondta: az EU folytatja azt az akciótervét, amelyet a tömeges AIDS-fertőzés helyszínének, a bengázi kórháznak szánnak.

Az EU-biztos azt is megerősítette, hogy a megfertőzött gyermekek családjainak nyújtott, minden beteg után egymillió dolláros támogatás túlnyomó részét a Kadhafi-alapítvány gyűjtötte össze, és hogy az unió 2,5 millió euróval járult hozzá a bengázi kórház modernizálásához. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS