2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökország: abszolút többséghez jutna az iszlámbarát AKP a választásokon

2007. július 19. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Abszolút többséget szerez a küszöbön álló törökországi parlamenti választásokon a Recep Tayyip Erdogan kormányfő vezette iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) – derül ki csütörtökön közzétett közvélemény-kutatási adatokból.

A Konda intézetnek a Radikal török napilapban megjelent fölmérése szerint az AKP 43 százalékot szerez a vasárnapi voksoláson, vagyis 310-340 képviselői helyet az 550 fős parlamentben.

Az öt évvel ezelőtti legutóbbi választásokon az AKP a szavazatok 34 százalékát gyűjtötte be, de a török választási rendszer sajátosságaiból fakadóan ezzel az eredménnyel is elnyerte a képviselői helyek közel kétharmadát, 365 mandátumot. A legtöbb induló párt ugyanis elvérzett a 10 százalékos bejutási küszöbön.

A fölmérés szerint a parlamenti ellenzék fő ereje, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) a szavazatok 17 százalékára – 100-120 képviselői helyre – számíthat. Harmadikként még a Nacionalista Akciópártnak (MHP) sikerülhet átugrania a 10 százalékos szintet (a szavazatok 12,5 százalékával, amely 70-90 mandátumra lehet elég).

A függetlenként induló jelöltek – javarészt kurd politikusok – a közvélemény-kutatás szerint 6 százalékot szereznek, 25-35 fővel képviseltethetik magukat a török parlamentben. Törökországban az államfőválasztás körüli tavaszi belpolitikai patthelyzet feloldása céljából hozták előre július 22-re az egyébként csak novemberben esedékes választásokat. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS