2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak gyakorlat volt. Nem a brit légtér felé tartottak az orosz bombázók

2007. július 19. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Az orosz légierő főparancsnoka cáfolta azt a hírt, miszerint két orosz a brit légtér irányába tartott. Alekszandr Zelin vezérezredes az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz nehézbombázók semleges vizek felett repültek, terv szerint.

Szerdai brit sajtóértesülések szerint a brit királyi légierő vadászrepülőgépeit levegőbe emelték, hogy elfogják az orosz Tu-95 (NATO-kódja: Bear) hadászati nehézbombázókat, amelyek a Kola-félszigeten fekvő légi támaszpontról szálltak fel.

Zelin vezérezredes badarságnak nevezte azokat a fejtegetéseket, miszerint Oroszország az erejét fitogtatja, illetve hogy az orosz bombázók repülései összefüggésben állnának a négy orosz diplomata brit kiutasítása miatt kialakult diplomáciai botránnyal.

"Ez teljességgel képtelenség. A harci kiképzés programjának alapján minimum fél évvel előre megtervezzük a bombázók repüléseit. Mi a repülőszemélyzet felkészítésének belső feladatait oldjuk meg, és nem avatkozunk bele semmiféle politikába" - mondta Zelin.

Alekszandr Drobisevszkij ezredes, a légierő szóvivője hangsúlyozta, hogy a hadászati nehézbombázók a nemzetközi szabályok betartásával hajtanak végre tervezett repüléseket semleges vizek felett, és az orosz légierő időben jelzi a nemzetközi útvonalakra vonatkozó légtérhasználati igényét.

Az orosz légierőnek jelenleg hetven darab Tu-95 hadászati nehézbombázója van. A négy darab turbólégcsavaros hajtóművel felszerelt, alapvetően atomfegyver hordozására készült repülő soha nem vett részt éles bevetésen. Több alváltozatát is rendszerbe állították: hagyományos bombázóként, cirkálórakéták hordozójaként, tengeralattjárók elleni repülőgépként is alkalmazzák. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS