2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elcsípték az iraki al-Kaida vezetőjét, bin Laden közvetítőjét

2007. július 18. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

Letartóztatták az iraki al-Kaida legmagasabb rangú vezetőjét, aki amúgy iraki állampolgár – jelentette be szerdán az amerikai erők parancsnoksága.

Háled Abdel-Fattáh Daúd Mahmúd al-Mashadánit (mozgalmi nevén Abu Sahídot) még július 4-én fogták el Moszulban – közölte Bagdadban dolgozó újságírókkal a parancsnokság szóvivője. Kevin Bergner dandártábornok azt mondta, hogy Abu Sahíd a legmagasabb rangú iraki állampolgárságú személy az al-Kaida iraki szervezetén belül: mintegy közvetítőként működött az al-Kaida iraki "főnöke", az egyiptomi Abu Ajúb al-Maszri és a terrorszervezet globális irányítói, Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri között.

Bergner szerint Abu Sahíd al-Maszrival együtt alapította a múlt évben az Iraki Iszlám Állam elnevezésű internetes szervezetet, amelynek segítségével az al-Kaida meg akarja kedveltetni magát és tálib stílusú állam meghonosítására irányuló törekvését az iraki néppel.

Az Iraki Iszlám Állam netes közleményeiben Abu Omar al-Bagdadit jelölte meg vezetőjeként, al-Maszrit pedig hadügyminisztereként. Al-Bagdadiról nincs ismert fénykép, és Bergner szerint Abu Sahíd azt vallotta, hogy al-Bagdadit al-Maszri találta ki, és egy színész olvasta be a hálóra feltett beszédeit.

Abu Sahíd szavaiból Bergner szerint az derült ki, hogy a netes Iraki Iszlám Állam olyan fedőszervezet, amellyel az iraki al-Kaida el akarja leplezni a benne érvényesülő külföldi befolyást és irányítást, és iraki arcot akar ölteni. Abu Sahíd az Anszár az-Szunna fegyveres csoport egyik vezetője volt, mígnem két és fél esztendeje az iraki al-Kaidához csatlakozott. Abu Sahíd az al-Kaida médiafőnöke lett előbb Bagdadban, majd egész Irakban.

Az iraki al-Kaida megalakítását a jordániai születésű Abu Muszad az-Zarkávi jelentett be 2004-ben. Zarkávi a Tauhid és Dzsihád elnevezésű csoportot vezette, amely számos külföldi túszt fejezett le, arab tv-állomásokhoz juttatva el a végső pillanatokat rögzítő videófelvételeket.

Zarkávi netes közleményekben hűséget esküdött bin Ladennek, és használni kezdte az iraki al-Kaida nevet – ő tavaly júniusban vesztette életét egy Dijála tartományban végrehajtott amerikai légi csapásban, az utóda al-Maszri lett.

Egyes elemzők szerint bin Laden külföldi bázisú klikkje csak csekély szerepet játszik az iraki al-Kaida gyakorlati működésében, de az amerikai katonaság el-elfogott levelekből arra következtet, hogy a külföldi bázisú vezetők végzik legalábbis az átfogó irányítást. (mti, ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS