2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rumsfeldre dühös CIA-illetékesek voltak a Marty-börtönjelentés forrásai

2007. július 18. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

A CIA Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszterre haragos magas beosztású tagjai segítették információkkal az Európa Tanács (ET) titkos CIA-börtönökről szóló jelentésének összeállítóját. Forrásairól maga a jelentéstevő, Dick Marty svájci szenátor beszélt kedden Brüsszelben az Európai Parlament illetékes bizottságainak meghallgatásán.

"Óriási ellentétek voltak a CIA és Rumsfeld között. A hírszerzés sok vezető illetékese egyáltalán nem tartotta elfogadhatónak ezeket a módszereket" – mondta Marty, a volt amerikai védelmi miniszter által szorgalmazott, a terrorista gyanúsítottak ellen alkalmazandókként előírt eszközökre utalva.

Dick Marty, aki 2005 vége óta foglalkozik a CIA állítólagos fogolyjáratainak, titkos börtöneinek kérdésével, védelmébe vette a CIA terrorellenes tevékenységéről általa összeállított, s a múlt hónapban megjelent második ET-jelentést, azt, hogy – mint sokan nehezményezték – a dokumentum sok helyen név nélkül nyilatkozó forrásokra támaszkodik.

A jelentéstevő leszögezte: nem távolítja el a jelentésből Marek Siwiec volt lengyel nemzetbiztonsági tanácsadó és Ioan Paşcu egykori román védelmi miniszter nevét, noha mindkét volt tisztségviselő jogi lépéseket helyezett kilátásba vele szemben. Az ET-dokumentum állítása szerint Siwiec és Paşcu tudott arról, hogy hazájukban a CIA titkos fogdákat működtetett.

Paşcu éles hangú sajtónyilatkozatokban kritizálta Martyt: gyakorlatilag azt állította, a jelentéstevő valósággal házal a dokumentummal különböző európai és EU-s fórumokon. Lengyelország és Románia illetékesei amúgy sorozatosan cáfolták a jelentésben foglaltakat. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS