2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az euróövezetnek 1,7 milliárd dolláros többlete volt májusban

2007. július 18. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Az euróövezetnek 1,7 milliárd eurós külkereskedelmi többlete volt májusban – hozta nyilvánosságra szerdán az Eurostat, megjegyezve, hogy tavaly májusban 3,9 milliárd eurós deficitet könyvelt még el együtt a 13 tagország. Idén áprilisban 2,3 milliárd eurós többlete volt az eurózónának.

Az év első hónapjaiban a zóna államainak többlete volt az övezethez nem tartozó Nagy-Britanniával, illetve az Egyesült Államokkal szemben is(ez utóbbi csaknem 20 milliárd euró lett), viszont tetemes hiányt jelzett Kína(-35,2 milliárd euró) és Oroszország(-11,2 milliárd) viszonylatában, utóbbi esetében azonban mérséklődő hiányt. Ez az energiaárak némi csökkenésére vezethető vissza, a májusi kereskedelmi többlet indoka is részben ez a fejlemény.

Az Eurostat szerint az euróövezeti kivitel értéke májusban 124,2 milliárd euró volt, ez növelte a feldolgozott termékek kivitelében már az első négy hónap után is 410 milliárd eurót elérő értéket. A májusi exportnövekedés tavaly májushoz képest 7 százalékos volt, miközben az import növekedése csak 3 százalékot ért el. (mti/dow jones)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS