2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terroristák találkahelye lett Csehország?

2007. július 18. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

Mintegy 30 olyan személy járt az utóbbi két évben Csehországban, akiket később Nyugaton a terrorizmussal kapcsolatban letartóztattak és vizsgálatoknak vetettek alá – írta legutóbbi, e heti kiadásában a Respekt című cseh liberális hetilap a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) egy bizalmas elemzésére hivatkozva.

A cseh civil titkosszolgálat a dokumentumban állítólag beismeri, hogy az illető külföldiekről csak azután szerzett tudomást, miután a nyugati államokban letartóztatták őket, illetve az ottani titkosszolgálatok érdeklődtek tevékenységük iránt.

A cseh biztonsági és titkosszolgálati szakértők szerint Csehország gyakori találkozóhelye a terroristagyanús elemeknek: ez arra vall, hogy az ország a legközelebbi időben nem kiszemelt célpontja a terrorista tevékenységnek.

A Respekt ugyanakkor emlékeztet: az amerikai ABC televízió nemrégiben a CIA-ra hivatkozva azt állította, hogy a glasgow-i merényletkísérletekkel összefüggésben Prága is veszélyben volt. Ezt az állítást azonban a BIS szerint az amerikai hírszerzés nem erősítette meg, bár nem is cáfolta. Prágában nagyon kockázatos objektumnak számít a Szabad Európa Rádió épülete, amely a város központjában van. Ennek védelmét ismét megerősítették.

Prága valószínűleg valóban nem tartozik a kiszemelt célpontok közé, az azonban biztos, hogy a radikálisok egyfajta, kedvelt találkozóhelye. Sajnálatos, hogy a biztonsági szolgálatok arról, mit is csinálnak ezek a gyanús egyének Csehországban, általában csak azután szereznek tudomást, hogy az illetők már elhagyták az országot.

Csehországban az utóbbi években csak egy személyt tartóztattak le terrorizmus gyanújával. Erről a cseh-amerikai személyről azonban később bebizonyosodott, hogy nincs köze a terrorizmushoz, jegyzi meg a újság. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS