2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szennyezte a környező országokat az ukrán foszforkatasztrófa

2007. július 18. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Sem Romániát, sem Magyarországot, sem Fehéroroszországot nem érte el az az ukrajnai foszforszennyezés, mely amiatt keletkezett, hogy a Lemberg (Lviv) megyei buszki járásban felborult egy sárga foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja. Hat tartálykocsi kigyulladt: 21 ember szenvedett mérgezést. A baleset Ozsigyiv (Ozsidov) állomás közelében történt, 80 kilométerre keletre Lembergtől.

A rendkívül gyúlékony sárga foszforral való érintkezés agy-, csontsérüléssel, valamint májsorvadással jár.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szerda délelőtti sajtótájékoztatóján azt jelentette be Bukarestben, hogy a víz- és levegőszűrés eredményei szerint a szennyező felhő nem érte el Romániát. A helyszínen azonban a kijevi környezetvédelmi tárca információi szerint szerda reggel 8-kor még 3,5 milligramm volt a foszfor-anhidrid koncentrációja légköbméterenként – a normál érték 0,15-3,5 mg. Részletes vegyvédelmi leírás itt olvasható.

A légszennyezés következményei mintegy kilencven négyzetkilométeres körzetet érintettek, 14 település került veszélybe. A veszélyeztetett területről, ahol mintegy 11 ezer ember él, körülbelül 900 embert telepítettek ki. Öt település lakói nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. Itt csupán egy autóbusznyi személyt sikerült összegyűjteni, főleg gyerekeket.

A helyi katasztrófavédelmi központ tájékoztatása szerint a szerelvény, amely a kazahsztáni Dzsambulból tartott a lengyel határ felé, 58 vagonból állt. Az egyikből szivárogni kezdett a foszfor, majd meggyulladt, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tartályokra. Tizenöt kocsi kisiklott és felborult. Hat tartálykocsi lángban állt, a tüzet csupán hat óra elteltével sikerült megfékezni. Az épen maradt tartályokat különleges oltóanyaggal hűtötték.

Az ukrán hatóságok közlése szerint a katasztrófa helyszínén szerdára teljes mértékben eloltották a tüzet, de a rendkívüli meleg miatt


újabb tűzfészkek jelennek meg;


rendszeresen ellenőrzik a környezetet. Oleg Stangret, a helyi katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a baleset egy kilométeres körzetében elvégzett vizsgálatok szerint a levegőben, a vízben és a talajban a normálisnál kétszer-háromszor magasabb a foszfor koncentrációja. Ezen a területen kívül, a balesettől három kilométerre lévő legközelebbi településen, Ozsigyivban az adatok nem mutatnak eltérést a normálistól.

A katasztrófavédelem és a vasúttársaság továbbra is speciális összetételű habbal hűti a megsérült tartályokat. Megkezdték az előkészületeket a sínek helyreállításához. A balesetben sértetlenül maradt tartályokat kiemelik, míg a szennyezett talajt földdel temetik be.

A mentéshez mintegy ötszáz tűzoltót és 220 rendőrt vezényeltek a térségbe. Egyes információk szerint közülük 15-en megsérültek, 13 személy állapota súlyos, őket kórházban ápolják. A megyei közigazgatásai hivatal adatai szerint összesen huszonegyen szenvedtek mérgezést, közöttük hét mentő és két rendőr, egy ember állapota súlyos.

A térségben a baleset miatt pánik tört ki. A helyszíntől mintegy húsz kilométerre fekvő Brodi lakói közül keddre virradóra többen elhagyták a várost. A maradók közül többen csak gázálarcban léptek ki házaikból. Több közhivatal zárva tartott. A 800 ezer lakosú Lembergben a gyermekeket nem engedték az utcára.

Olekszandr Kuzmuk miniszterelnök-helyettes a balesetet egyenesen az 1986. évi csernobili atomerőmű-balesethez hasonlította a lakosságra leselkedő veszély szempontjából. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS