2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb határozattervezet: mégsem kapna függetlenséget Koszovó?

2007. július 16. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Koszovó jövőjével foglalkozó újabb határozattervezetet kezdett el köröztetni az ENSZ-ben, amelyet majd a Biztonsági Tanács elé terjesztenek, s abban reménykednek, hogy Moszkva is elfogadja azt.

Az új tervezet szerint Koszovó nem kapna automatikusan függetlenséget 120 nappal a Belgrád és a koszovóiak közötti tárgyalásokat követően. Ehelyett a dokumentumban az szerepel, hogy a BT igyekszik ezeknek a tárgyalásoknak a fényében részletesen megvizsgálni a koszovói helyzetet.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország korábban olyan határozattervezetet terjesztett a BT elé, amely Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott javaslata alapján nemzetközileg ellenőrzött függetlenséggel ruházná fel az albán többségű tartományt.

A BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország - amely a koszovói függetlenséget vehemensen ellenző Belgrád pártját fogja az ügyben - ezt elutasította, s vétóval fenyegetőzött. A nyugati hatalmak ezt követően, az orosz ellenkezés leküzdése érdekében, már háromszor módosították a szövegtervezetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS