2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfőig bezárja a jongbijoni atomreaktort Észak-Korea

2007. július 14. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Legkésőbb hétfőig bezárja a jongbjoni atomreaktort Észak-Korea - erősítette meg szombaton a Tokióban tartózkodó Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

A phenjani atomprogramról évek óta tárgyalásokat folytató amerikai küldöttség vezetője újságírók kérdésére, hogy mikor zárják be az észak-koreai atomlétesítményt, azt felelte: a hétvégén. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor.

Hill hozzátette: nem akarja, hogy az emberek azt higgyék, ez a legjelentősebb és egyetlen fejlemény az Észak-Koreával folyó tárgyalásokon. Ez nem egyéb az első lépésnél – hangoztatta.

Észak-Korea február 13-án állapodott meg abban öt tárgyalópartnerével a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével tartott hatoldalú tárgyalásokon, hogy feladja atomfegyverprogramját, leszereli, majd működésképtelenné teszi jongbjoni atomreakorát. Cserébe garanciákat kap tárgyalópartnereitől biztonságára nézve, nagy mennyiségű fűtőolajat szállítanak neki a kieső atomenergia pótlására, és tetemes gazdasági segélyben is részesül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS