2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romlik a kormányzati teljesítmény, nő a korrupció Magyarországon

2007. július 12. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

A kormányzati teljesítmény romlását jelzi az elmúlt években Magyarországon a Világbank felmérése, amely 1996-2006 között évre lebontva próbálta számszerűsíteni a kormányzati munka minőségét és eredményét hat területen; eszerint a leglátványosabban a politikai stabilitási mutató romlott és nőtt a korrupció – írta a Világgazdaság.

A cikk szerint a világszerte 212 ország és csatolt terület vezetését értékelő mutatókat a pénzintézet szakemberei 33 különböző forrás (például az OECD, az Economist Intelligence Unit, a Világbank, a Freedom House, a Világgazdasági Fórum) adatainak az összevetésével dolgozták ki, amelyek több tízezer, a közvéleményt tükröző megkérdezett, illetve több ezer szakértő véleményét tükrözik.

Magyarország esetében a leglátványosabban a politikai stabilitási mutató romlott az elmúlt években. 2003-ban az ország még több mint 80 pontot kapott a Világbank százas skáláján, ezen a területen a listán szereplők több mint 80 százalékát előzte meg. 2006-ra a magyar teljesítmény a 70 százalékos szint alá süllyedt.

Magyarázatként a Világgazdaság hozzáfűzi: a politikai stabilitási mutató a Világbank értelmezésében az azzal kapcsolatos vélekedéseket próbálja számszerűsíteni, hogy a kormány milyen eséllyel gyengülhet vagy bukhat meg alkotmányellenes vagy erőszakos akciók miatt.

A kormányzati hatékonyság 2002 óta folyamatosan romlik Magyarországon - derül ki a felmérésből, amely szerint ez a mutató öt év alatt a 80 százalék fölötti szintről 70 közelébe esett. A hatékonyság egyebek között a közszolgáltatások és a közigazgatás minőségére, utóbbinak a politikai nyomásoktól való függetlenségére utal.

A korrupció kordában tartásának mutatója 2006-ban 70 százalékon állt, ez a tízéves időszak mélypontja. A törvények uralmát értékelő kategóriában az aktuális - valamivel 70 százalék fölötti - állapot is rosszabb, mint 1996-ban. Ez utóbbi adat a szerződések betartatásának, illetve a rendőrség és a bíróságok munkájának minőségét, valamint a bűncselekmények és az erőszak valószínűségét számszerűsíti.

Javulás egyetlen területen mutatható ki Magyarországon az elemzés szerint: a magánszféra fejlődését meghatározó szabályozások minősége 85 százalék körüli, igaz, az 1998-as - 90 százalékot közelítő - csúcstól még ez is elmarad. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS