2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Buenos Airesben 1918 óta először havazott

2007. július 10. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Két halálos áldozatot követelt az ország nagy részére kiterjedő, sarkvidéki eredetű hideghullám Argentínában, egy áldozatot Chilében, Bolíviában pedig fontos utakat tett járhatatlanná és repülőterek forgalmát bénította meg a heves havazás. Buenos Airesben 1918 óta először esett hó; a helybeliek meg is ünnepelték a nem mindennapi eseményt.

Az argentin rendőrség közlése szerint a hőmérő higanyszálát mínusz 22 Celsius-fokos mélységbe taszító hideghullám két halálos áldozata hajléktalan: a hideg elől kartonpapírok alatt menedéket kereső egyik áldozatot a fővárosban találták meg hétfő reggel. A másik áldozat pedig a Buenos Airestől 300 kilométerre északra fekvő Rosarióban fagyott meg az utcán. Chilében a hőmérséklet -18 Celsius-fokra esett.

A rendkívüli időjárás miatt a fővárostól 1099 kilométerre nyugatra, az Andok lábainál fekvő Mendozában hóvihar tombolt - a településen harminc éve nem volt ilyen ítéletidő.

Az óránkénti 140 kilométeres sebességgel süvítő széllel érkező heves hóvihar miatt a hatóságok kénytelenek voltak lezárni az Argentínát Chilével összekötő Megváltó Krisztus alagutat, ahol mintegy háromezer teherautó torlódott fel. Sűrű hótakaró borította be Argentína északkeleti részét is, ahol ilyen 1976 óta nem fordult elő.

Bolíviában a hétfőre virradóra kezdődött - amúgy gyér - havazás fontos közlekedési főútvonalakat tett járhatatlanná és repülőterek működését bénította meg, közte a főváros, La Paz légikikötőjének forgalmát is. (MTI/AFP, BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS