2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Havi 12 milliárd dollárba kerül az USA iraki és az afganisztáni háborúja

2007. július 10. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Az Egyesült Államok 12 milliárd dollárt költ havonta az iraki és afganisztáni háborúra. Ezt az adatot az amerikai kongresszus kutatószolgálata tette közzé hétfőn, amikor a szenátus a tervek szerint megkezdi a 2008-os pénzügyi évre vonatkozó katonai költségvetés vitáját.

A kutatószolgálat szerint az iraki hadműveletek a kezdetektől 450 milliárd dollárjába kerültek az amerikai államkincstárnak. A 12 milliárd dollárnak csupán hatoda kerül Afganisztánba. Az év elején a Pentagon még úgy számolt, hogy ez az összeg mind az iraki, mind az afganisztáni háborúra elegendő lesz. Két évvel ezelőtt még 8 milliárd dollárt költöttek a két országban végrehajtott hadműveletekre havonta.

A 2007. október 1-jén kezdődő 2008-as pénzügyi év katonai költségvetéséről folyó vita forrónak ígérkezik. Szakértők szerint már George Bush elnök kongresszusbeli republikánus párti hívei sem támogatják egyhangúan a Fehér Ház iraki politikáját.

Tony Snow fehér házi szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelenleg nem tárgyalnak az amerikai csapatok Irakból történő kivonásának kérdéséről. (MTI/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS