2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interpol: a brit terrorelhárítás úgy tesz, mintha nem a technika századában élne

2007. július 10. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Nagy-Britannia nem hajlandó együttműködni az Interpollal a terrorizmus elleni fellépésben, és alapvető fontosságú adatokat sem ad ki neki, illetve nem fogad el tőle ilyeneket - állította hétfőn Ronald Noble, a nemzetközi rendőri szervezet vezetője. Noble a BBC televíziónak adott interjúban a helyzet illusztrálására kijelentette: az Interpol "egyetlen ujjlenyomatot, egyetlen nevet, egyetlen címet, egyetlen telefonszámot, egyáltalán semmit sem nem kapott" Londontól a legutóbbi nagy-britanniai merényletkísérletek kapcsán.

Az Interpol amerikai főtitkára bírálatában kiemelte, hogy a brit bevándorlási hatóságok nem használják a szervezet azon rendszerét, amely jelzi, ha valaki lopott útlevéllel akar belépni az országba. "Nagy-Britanniába tavaly 30 millióan érkeztek külföldről, az Interpol-lista pedig hétmillió ellopott útlevél adatait tartalmazza ... a beléptetésnél mégsem vetik össze az útiokmányokat ezzel a listával" - mondta Noble a BBC-nek.

Hozzátette: a terrorizmustól jóval kevésbé fenyegetett Svájcban havi 300 ezer útlevélvizsgálat során használják a lopott útleveleket nyilvántartó Interpol-listát, és havonta "száznál több a találatok száma". A brit terrorellenes hatóságok "úgy tesznek, mintha nem ebben az évszázadban élnének ... nem vesznek tudomást a mai technikai lehetőségekről" - tette hozzá.

Jacqui Smith brit belügyminiszter ugyanakkor hétfőn este a BBC-nek azt mondta: a brit kormány nyilvántartja az Interpol által terroristának vagy egyéb okból veszélyesnek minősített személyek adatait, és összesen 17 millió, különböző okokból "érdekes" nevet tartalmazó listával veti össze a határokon belépők útlevelének adatait. Smith hozzátette: London "dolgozik" azon, hogy rendszeres hozzáférést építsen ki a lopott útleveleket tartalmazó Interpol-listához. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS