2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Washington hosszabbítást ad Koszovó-ügyben

2007. július 10. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Az Egyesült Államok hajlandó beleegyezni abba, hogy az érintett felek még "hetekig vagy hónapokig" tárgyaljanak Koszovó végső státusának rendezéséről, hogy konszenzusra jussanak a kérdésben - közölte hétfőn az amerikai külügyi szóvivő.

Sean McCormack washingtoni sajtóértekezletén elmondta: az amerikai kormányzat továbbra is támogatja a Szerbiából kiszakadni kívánó albán többségű tartomány függetlenségét, de szeretné meggyőzni Oroszországot arról, hogy ne ellenezze a tartomány státusát ennek megfelelően rendező határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

"Ennek keretében a lehető legszélesebb körű támogatást kívánjuk megteremteni, beleértve az oroszokét is" - hangoztatta a szóvivő.

Belgrád és Koszovó képviselői több mint egy éven át tárgyaltak az 1999 óta ideiglenes ENSZ-igazgatás alatt álló tartomány státusának rendezéséről. Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott a megbeszéléssorozat után Koszovó nemzetközi ellenőrzés mellett megvalósuló függetlenségére tett javaslatot a BT-nek.

Szerbia azonban továbbra is vehemensen ellenzi déli tartománya függetlenségét. A Belgrád pártját fogó, s a BT-ben állandó tagságából fakadóan vétójoggal rendelkező Oroszország pedig jelezte: megvétóz minden olyan határozatot, amellyel Szerbia nem ért egyet. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS