2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lengyel kormányválság: szeptemberben döntenek, lesz-e előrehozott választás

2007. július 10. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök kedden rádiónyilatkozatban bejelentette, hogy várhatóan szeptemberben döntenek arról, hogy tartsanak-e előre hozott választásokat. A kormánykoalíció azt követően került kisebbségbe a parlamentben, hogy hétfőn egy korrupciós ügy miatt menesztették Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, a kormánykoalícióhoz tartozó baloldali populista Samoobrona (Önvédelem) elnökét, aki bejelentette: pártja ezek után kiválik a Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája alkotta koalícióból.

Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) indítványozta a parlament azonnali feloszlatását, ám Kaczynski szerint értelmetlen lenne augusztusban választást tartani, amikor a lengyelek többsége nyaral.

A kormányválság rendezésére több forgatókönyv is elképzelhető. Az előre hozott választáshoz a parlament kétharmados támogatása szükséges. Kaczynski pártja bízik a választási győzelemben, jóllehet a közvélemény-kutatások szerint a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) egyre népszerűbb.

Egy másik lehetőség szerint Kaczynski kísérletet tehet a meggyengült kormányszövetség helyreállítására, és megpróbálhatja visszacsábítani a kormányba a Samooborona képviselőit, akik közül többen attól tartanak, hogy pártjuk egy esetleges előrehozott választáson be sem jutna a parlamentbe. A 460 fős parlamentben a PiS és a Lengyel Családok Ligája - a Samooborona nélkül - együttesen csak 224 mandátummal rendelkezik.

Szóba jöhetne a kisebbségi kormányzás, ám ennek lehetőségét a kormányfő kizárta, hiszen ez csak akkor működhetne, ha az alapvetően ellenkező nézeteket valló Polgári Platform a kulcsfontosságú kérdésekben támogatná a Jog és Igazságosság pártját. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS