2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félszáz iszlamista megadta magát a Vörös Mecsetnél folyó ostromban

2007. július 10. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Mintegy félszáz iszlamista megadta magát az iszlámábádi Lal Maszdzsid (Vörös Mecset) kedd hajnal óta tartó ostromában - közölte a pakisztáni hadsereg.

A tájékoztatás szerint a katonaság rövid tűzszünetet tartott, még egy "utolsó esélyt" adva a fegyvereseknek arra, hogy megadják magukat, s ezt használta ki a mintegy félszáz ellenálló.

A hadsereg saját közlése szerint eddig az épületegyüttes 70 százalékát vonta ellenőrzése alá a közép-európai idő szerint kedd hajnali 1 órakor megindított ostromban, noha az iszlamisták hírek szerint aláaknázták a mecset egy részét, s keményen ellenállnak.

A harcban hivatalos adatok szerint negyven iszlamista fegyveres és három katona vesztette életét. Orvosok azonban öt katona haláláról számoltak be, s az ellenállók veszteségeiről is különböző adatok keringenek, egyes jelentések szerint ez a szám eléri 70-et. Egyelőre ismeretlen az iszlamisták vezérének - a mecset mollájának -, Abdul Rasid Gázinak a sorsa is; nem megerősített hírek szerint fogságba esett.

A katonaság szóvivője közölte, a hadsereg folytatja az előrenyomulást, igyekszik kimenekíteni a mecsetben túszként fogva tartott nőket és gyerekeket. Hozzáfűzte: polgári áldozatokról a hadseregnek nincs tudomása.

A pakisztáni hadsereg azután kezdte meg a tálib-szimpatizáns diákmozgalom bástyájának számító Vörös Mecset ostromát, hogy kudarcba fulladtak a iszlamisták és a kormány közötti végső tárgyalások. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS